Skip to Content

Nyhetsbrev nr 11, Maj

Glad vår på er allesammans!

När dessa rader skrivs tidigt på morgonen den 1 maj är detta efter en valborgsmässoafton som saknar motstycke i fråga om vackert väder med strålande sol och allt vad som hör en denna vårens bemärkelsedag till. Även om en del kyliga vindar från Östersjön dämpade de allra högsta temperaturerna. Denna långa period utan nederbörd har då inneburit att det är väldigt torrt i markerna med åtföljande eldningsförbud på många platser. Den blåst som också infann sig under dagen gjorde det dessutom helt omöjlig att elda. Alltså ligger den med stor möda ihopsamlade högen med ris och annat kvar när jag blickar ut nu på morgonen och jag tycker nästan att den flinar åt mig och säger att nu blev du lurad på den konfekten. Men skam den som ger sig.

Distriktsmöte på Öland

Så har vi då haft vårt distriktsmöte, även det i ett underbart väder, i Kastlösa på södra Öland.

Anslutningen var mycket god och det talades om att alla klubbarna i distriktet skulle vara representerade, men så blev det inte riktigt i sista änden. Men alla de som kom fick vara med om ett mycket välarrangerat distriktsmöte som de tre ölandsklubbarna iscensatt.

Högtidlig invigning i kyrkan med parentation över de medlemmar som lämnat vår krets inledde dagen. Därefter presentation av Öland som turistlandskap av Ölands turistchef Gustaf Öholm som i sin tur följdes av Röda Fjädern-generalen Bertil Ravnells beskrivning av läget för vår stora Röda Fjädern-kampanj.

I anslutning till distriktmötesförhandlingarna fick även ett antal LEO-ungdomar från Sölvesborg berätta om sin klubbs verksamhet.

Dagen avslutades med supé i stiftsgårdens fina lokaler.

Ett stort tack till klubbarna LC Borgholm, Färjestaden och Mörbylånga för det fina arbete ni lagt ner för att föra detta projekt i hamn.

Gunnar Legnegård, LC Vimmerby, ny distriktsguvernör

Utan någon som helst dramatik valdes Gunnar Legnegård till ny distriktsguvernör för det kommande året. Redan under innevarande år i sin roll som vice distriktsguvernör har Gunnar ”laddat” för det kommande året. Jag är helt övertygad om att det kommer att bli ett framgångsrikt år för vårt distrikt med Gunnar vid rodret. Vi önskar Gunnar lycka till å det hjärtligaste.

Däremot uppstod väl lite av dramatik när 1:e vice resp. 2:e vice distriktsguvernör skulle utses.

Efter slutna omröstningar stod det emellertid klart att till 1:e vice hade distriktsmötet valt Mats Danielsson LC Eksjö och till 2:e vice Per Nilsson LC Sölvesborg. Vi gratulerar även dessa båda lions till sina uppdrag och önskar dem lycka till.

Distriktsråd

Då ingen kunde veta hur valen enligt ovan skulle utfalla så har dg-elect Gunnar haft vissa bekymmer med att redovisa sammansättningen av nästa års distriktsråd. När nu valen är klara och Gunnar därmed kan fullfölja sina samtal med de olika kandidaterna för aktuella uppdrag så lär det inte dröja länge förrän ett nytt komplett och slagkraftigt distriktsråd kan presenteras.

Inget budgetbeslut på distriktsmötet.

Beslut om nästa års budget får anstå till höstens distriktsmöte i Ronneby. Många klubbar tyckte att man fått för kort på sig för att kunna ställning i denna viktiga fråga. Distriktsrådet hade ju bl.a. föreslagit en höjning av distriktsavgiften med 30 kronor. Därtill kom förslag om klubbarnas bidrag till olika gemensamma aktiviteter.

Betr. förslaget om att höja distriktsavgiften har jag utvecklat detta i tidigare nyhetsbrev och i särskild skrivelse till följd av att frågan varit uppe vid bl.a. zonmöten. Läget är det att med den organisation vi bestämt oss för att ha och den kostnadsutveckling som varit, räcker helt enkelt inte intäkterna till. Tidigare års ekonomiska utfall ger uttryck för detta. Familjerabatten som vi i alla avseenden är glada för att den införts, innebär å andra sidan att visst intäktsbortfall sker.

Vad som är nytt i distriktsrådets förslag är att man vill kunna medverka ekonomiskt vid zonmötena.

Våra zonmöten har levt upp under det gångna året och haft ett deltagande som varit högre än på mången god dag och då mycket tack vare att man ofta haft någon programpunkt utöver den traditionella klubbredovisningen. För att kunna fortsätta med detta bedömde distriktsrådet att det skulle finnas en liten peng i distriktets budget för att kunna medverka med exempelvis rese-kostnad vid sådan extern medverkan på zonmöten. Två tusen kronor per zon utgjorde beräkningen vilket totalt ger ett kostnadsbehov av tolvtusen eller ca 10 kronor per medlem i distriktet.

Nu avvaktar vid den fortsatta behandlingen i klubbarna av detta ärende i klubbarna och så beslutar vi i sann demokratisk anda när vi ses i Ronneby i september.

Riksmöte

Nu stundar årets riksmöte, denna gång i Umeå. Från arrangörerna har försports att anmälningarna till mötet inte är vad som funnits förhoppningar om. Orsaken anses allmänt vara den att det är för långt till Umeå. Men då har någon klok norrlänning replikerat att det är inte längre från södra Sverige till Umeå än vad det är från Umeå till södra Sverige!

Kanske det förhållandevis klena deltagandet vid årets riksmöte innebär att diskussionen om

att anordna stora riksmöten enbart vartannat år åter kommer upp.

Anmälningstiden för årets riksmöte har emellertid flyttats fram och därmed finns det fortfarande möjlighet till anmälan! Det går inte att komma ifrån att ett riksmöte är den största årliga manifestationen av vår rörelse och många för vår organisation viktiga beslut fattas vid riksmötena.

Nästa års riksmöte blir i alla fall på Gotland och året därpå, 2011, är det dags för Kalmar!

Som alla noterat är planeringsarbetet för 2011 redan igång. Första numret av RM-nytt är distribuerat och fortsättning följer. Så långt det är möjligt vill hela vårt distrikt vara med och stödja organisationskommittén och övriga involverade i detta stora åtagande.

Och inte minst: boka redan nu in den 2- 4 juni 2011 för då åker vi till Kalmar!

Röda Fjädern

Vid distriktsmötet i Kastlösa sökte Röda Fjädern-generalen Bertil Ravnell ingjuta oss hopp om och uttryckte sin vädjan om att vi skulle engagera oss i aktiviteter så att det uppsatta målet om 30 miljoner kronor kan infrias. Jag vet att det finns många klubbar i vårt distrikt som jobbar med insamling till Röda Fjädern på ett förtjänstfullt sätt, men uppenbarligen är det också så att inte riktigt alla kommit igång. Själv noterade jag när jag ”skramlade bössa” häromsistens, att alla bland allmänheten inte är uppdaterade på eller känner till årets Röda Fjädern-kampanj och vad den syftar till. Visserligen har det funnits reklaminslag i TV och i de större dagstidningarna men kanske inte tillräckligt. Detta budskap fick också Bertil Ravnell med sig från Kastlösa.

Men här vi också ett eget ansvar att genom lokaltidningar och annat få ut information om Röda Fjädern.

Och apropå detta: Glöm inte att ta kontakt med er lokala korporationssammanslutning för att organisera den gemensamma aktiviteten den 6 juni. Allt i syfte att samla pengar till Röda Fjädern.

För vi får inte glömma bort att snart är det dags för satsningen på årets upplaga av Världens Barn och då går mycket kraft till detta. 10 -11 oktober är årets kampanjhelg.

Handböcker

Enligt den ordning som gäller i år skall nästa års handböcker beställas av klubbarna.

Detta sker i vårt fall till pågående distriktsguvernören Gunnar (galegglal@yahoo.se) och ska ske snarast. Alltså de klubbar som inte beställt handböcker och hur många gör detta hos Gunnar f.v.b. till kansliet. 15 maj är satt som deadline.

Avslutning

Internationelle presidenten Al Brandel skrev i sitt senaste nyhetsbrev att det är andra halvleken som avgör hur resultatet skall bli. Vi är inte bara inne i andra halvleken utan det handlar om slutkvarten. Det är nu det skall avgöras om vi uppnår det resultat vi ställt oss före. Har vi rekryterat så många ny medlemmar som vi hade tänkt, har vi utvecklat vårt klubbarbete, har vi nått våra insamlingsmål och kanske framförallt: har vi fullföljt vad vi tänkte när det gäller vårt uppdrag att hjälpa våra medmänniskor, gamla, sjuka och andra utsatta, insatser för unga och andra som är beroende av ”miracles through service”.

Om inte, så kom ihåg att det finns två månader kvar av verksamhetsåret, den viktiga slutspurten.

Innan verksamhetsåret är slut skall vi också hinna med att fira några klubbar som fyller år:

Närmast i tur står LC Virserum som fyller 50 den 9 maj. Vi gratulerar redan nu. Så kommer

LC Torsås som fyller 40 den 6 juni och kanske ännu fler är på gång.

Årets sista distriktrådsmöte går av stapeln den 13 juni.

Gå nu ut och njut av det underbara majvädret.

Hälsningar

Lars-Erik

dg