Hur man hittar rätt frivilligorganisationer

För att hitta rätt organisation finns det mycket bra källor att tillgå, förutom presentationerna vi gjort här så finns det mycket annat att tillgå på nätet. En bra sida är Svensk Insamlingskontroll som listar alla organisationer som är godkända för att ha ett så kallat 90-konto. Ett 90-konto är ett bevis på att organisationen är godkänd och kontrolleras av Svensk insamlingskontroll. Bland annat ställer de krav på etik och korrekthet i redovisningar av de olika föreningarna och frivilligorganisationerna.

Organisationer som är godkända av Svenska Insamlingskontroll kontrolleras och av insamlade medel ska minst 75% gå till ändamålet. Ytterligare ställs det krav på revisorer och kompetent ledning. 90-kontot är helt enkelt en kvalitetsstämpel. Med detta sagt så finns det även en hel del seriösa organisationer som inte har 90-konto , det är en stor process och många mindre föreningar har inte ekonomisk möjlighet att bli ackrediterade av Svensk Insamlingskontroll. Det finns nästan alltid föreningar inom just det område du är intresserad av, skulle inte just din hjärtefråga finnas med går det att starta en egen hjälporganisation. FRII, frivilligorganisationernas insamlingsråd har mycket information och hjälper nystartade föreningar att komma igång. För de flesta är det enklast att ge till välgörenhet genom att välja de större, det finns över 400 stycken med 90-konto.

Källkritik och kontroll

Väljer du en mindre organisation så tänk på att undersöka de noggrant innan du gör ett beslut att stödja dem. Exempel på frågor man bör ställa sig är, är hemsidan trovärdig och korrekt? Vad har de för organisationsnummer ? Kan man lätt få insyn i föreningen och läsa rapporter och årsredovisningar? Vilka sitter i styrelsen? Och att söka information från många olika källor om organisationen och dess verksamhet. Ofta så finner man mycket information genom samtal med sina medmänniskor, fråga dina vänner om vilka organisationer de stödjer och varför. Vi är många engagerade medlemmar i olika organisationer och civilsamhället har alltid haft en stark ställning i svensk modern tid. Välkommen du med!