Att göra världen bättre

Visst är det en fantastisk värld vi lever i? Åtminstone för majoriteten av oss i väst får man väl säga, för många andra så är världen inte lika fantastisk. De mörka molnen som drar sig samman i form av klimathot, ojämlikhet, fattigdom, krig och misär kan te sig enorma men förändring börjar med dig! Även den längsta resa börjar med ett steg. Alla kan vi göra något för våra medmänniskor, allt från en slant i en insamlingsbössa till att arbeta på fältet. Vi kan använda vår konsumentmakt genom att handla klimatsmart och rättvisemärkta produkter är ett annat sätt. Men man kan även engagera sig i olika föreningar eller ge till välgörenhet. Civilsamhället blir allt viktigare för att kunna ta oss an framtidens utmaningar och ideella krafter behövs mer och mer. Olika organisationer arbetar med olika frågor och på olika sätt, att engagera sig i sin omvärld genom olika organisationer är en uppgift väl värd att göra för oss alla. För visst vill du inte vara en av de som stod bredvid när nästa generation frågar vad du gjorde?

Att förändra på hemmaplan

Det finns en uppsjö av organisationer som arbetar med behjärtansvärda och viktiga ändamål. Genom att gå med i föreningar som hjälper hemlösa eller arbetar mot miljöförstöringen kan vara något du kan göra några timmar på fritiden. Alla olika sorters kompetenser behövs inom organisationerna så fundera på vad just du kan bidra med!

Att resa som volontär

Här finns det mycket att tänka på för den mer äventyrslystne världsförbättraren. Tyvärr har det ofta blivit en industri att utnyttja folk som vill väl till att betala för att arbeta med saker som lokala förmågor faktiskt är bättre på. Men det är klart att man kan göra det på rätt sätt! Tänk efter före vad du kan bidra med som verkligen behövs och ta hjälp av seriösa organisationer som helst finns på plats här hemma. Ibland kan det vara bättre att donera till välgörenhet.